Loading...

Hidroizolacija krova

Hidroizolacija krova

Za izradu ili sanaciju hidroizolacije krovova se koriste vodonepropusni,UV stabilni,fleksibilni…, materijali koji pri visokim i niskim temperaturama i u dodiru sa vodom,snegom,ledom moraju ostati neoštećeni. Ravni krovovi su konstrukcije koji su zastupljeni svuda u svetu pa tako i kod nas.Sve je veći broj tržnih centara i hala sa ravnim krovovima.

Zavisno od rešenja za hidroizolaciju ravnog krova mora biti optimalni pad od 1,5% do 5,5 % . Ravne krovove delimo na prohodne i neprohodne.Prohodni su krovne terase, balkoni,zeleni krovovi… Neprohodni krovovi su oni na kojima se hidroizolacija radi kao završan sloj.

Izolacija ravnog krova može biti klasična i obrnuta.Klasična je ona koja je hidroizolacija završni sloj,a obrnuta je ona koja je termoizolacija završni sloj tj. iznad hidroizolacije.

Pri izradi obrnutih ravnih krovova hidroizolacija se postavlja ispod termoizolacije i time hidroizolacija dobija na znacaju,zastitu hidroizolacije,vek trajanja hidroizolacije,zastitu od mehanickih oštećenja… Kod izrade hidroizolacije ravnog krova bitna stavka je izrada parne brane.

Parna brana

Tokom zimskih dana pritisak vodene pare u prostoriji je veći nego napolju,pa vodena para difuzuje kroz spoljne delove (plafon) zgrade iznutra prema spolja kroz strukture slojeva postojecih izolacija ravnog krova I tako pravi kondez.

Parna brana sprecava vodenoj pari da iz prostorije prodje kroz plocu u termo i hidroizolaciju. Parna brana se postavlja I na vertikalnim povrsinama ravnog krova do iznad nivoa termoizolacije i povezuje sa detaljima kao sto su slivnici,dimnjaci,ventilacije…

Ako se kondez pojavljuje na dotrajalim postojećim objektima potrebno je ugraditi otparivače da bi tokom letnjeg perioda pri visokim temperaturama kad zarobljena voda akumulira mogla da ispari kroz otparivače.

Otparivač

Otparivači mogu biti plastični ili limeni sa zavrsnom kapom na vrhu otparivaca i specijalnim otvorom za isparenje ispod kape tako da kisa ili sneg nemogu dopreti u otvor za isparenje.

Ugradnja otparivača se vrsi prosecanjem postojeće hidroizolacije i termoizolacije ravnog krova sve do parne brane a takodje je i obavezna obrada hidroizolacijom oko otparivaca.

Postoji nekoliko pravila za kvalitetno odrzavanje ravnog krova. Ravan krov koristite za namene za koje je I predvidjen.Čistite redovno odvode tj. slivnike, oluke od lisca ili bilo kog drugog otpada nanetog vetrom ili necijom greskom.Tri puta godisnje kontrolisite krov da li je došlo do neke promene postojanosti krova.

Promene na krovu treba sanirati u sto kracem periodu da ne bi došlo do širenja promena, za saniranje konsultujte stručno osoblje,nemojte nanositi bilo kakve premaze koji nisu kompaktibilni podlozi ,moze doci do hemiske reakcije pa napraviti veci problem nego sto je postojeci.

Kod nas se mozete konsultovati sta je hidroizolacija, problemi hidroizolacija, primene hidroizolacija, resenja za hidroizolaciju,kljucna pitanja o materijalima za hidroizolaciju.

Dugogodisnjom praksom odvojili smo materijale za hidroizolaciju koji su kompaktibilni za nase podneblje kao sto su raspon temperature,kiseolootporne kise…Materijal koji se pokazao kvalitetan,dugotrajan,postojan koji nije pokazao nijednu promenu nekoliko godina je kompaktibilan materijal za hidroizolaciju.

Postoji veliki broj materijala na nasem trzistu koji nisu kvalitetni. Mi koristimo samo kvalitetne materijale i zato vam dajemo garanciju za naše radove.