Loading...

Hidroizolacija suterena

Hidroizolacija suterena

Ako ste prinuđeni da živite u stanu u suterenu I imate problem sa pojavom vlage ne treba da očajavate jer svaki prostor može da se prilagodi normalnim uslovima za zivot.

Ukoliko ste se odlučili da suteren preuređujete obratite pažnju da li postoji hidroizolacija i termoizolacija. Nikako nemojte da počinjete fine radove u prostoru dok ne obezbedite dobru izolaciju. Na taj način ćete sprečiti iznenađenja u vidu pojave kondenzacije ili budji na zidovima.

Hidroizolacija podova i zidova suterena se radi u odnosu na namenu prostorije i danas se na tržištu može naći veliki broj kvalitetnih materijala.

Kako je suteren zapravo etaža ispod poda prizemlja, koja je delimično ukopana u teren, potrbna je kvalitetna hidroizolacija. Takođe, neophodno je obezbediti dobru ventilaciju prostora, tako da treba birati prozore koji imaju mogućnost otvaranja na kip. Ovaj tip prozora, zbog pozicije suterenskih prostora, pokazao se kao važan sigurnosni element.

SANACIJA HIDROIZOLACIJE SUTERENA

Ako hidroizolacija suterena nije strucno izvedena ili je potpuno izostavljena, ili je doslo do njenog ostecenja u zidovima I na podu ce se pojaviti vlaga.Njena pojava je cesta u gradjevinskim objektima,kako u starijim tako I u onim novijeg datuma izgradnje. Zbog dejstva vlage koja se u zidovima siri kapilarnim penjanjem,potrebno je primeniti odredjene tehnoloske postupke za njeno otklanjanje iz zidova i poda.

Postoje vise metoda da se sanira hidroizolacija suterena :

  • Otklanjanje vode I vlage penetratom.
  • Injektiranjem.
  • Impegracijom.
  • Testerisanjem.
  • Utiskivanje rebrastih nerdjajucih limova u spojnicu.
  • Sanacija izolacije izbijanjem slojeva opeke…
Hidroizolacija suterena od vode I vlage penetratom

Ovaj nacin naknadne izrade hidroizolacije penetratom zahteva skidanje maltera sa zidova do iznad kote terena na zidovima i skidanje poda sa patosa do cvrste betonske podloge po potrebi. Pristupa se slicovanju spoja horizontale I vertikale I na spojevima dva zida u visini iznad kote terena gde je najveci pritisak vode. Dobro ociscenu podlogu nakvasiti da bude vlazna pa naneti jedan sloj penetrata, zatim u slicovani deo napuniti penetrat malterom sa izradom zalucenja. Zatim naneti jos dva sloja penetrata. Izmedju slojeva prskati I svaki sloj nanositi na vlaznu podlogu.Po zavrsetku prskati vodom da ne pregori.

Hidroizolacija suterena injektiranjem

Ovaj postupak sluzi za prekid kapilarne vlage u zidovima od opeke,betona… Zasniva se na hemiskim procesima koji nastaju posle unosenja u zid tecnost koja u zidu izazivaju kisele procese .Procesi se odvijaju I u najsitnijim porama materijala I stvaraju neupijajucu silicijumovu ispunu koja onemogucava kapilarno penjanje vlage. Prvi postupak je obiti malter sa zida do odgovarajuce visine. Tecnost se u zidove unosi nakon busenja rupa (f-22mm) u cik-cak rasporedu na odstojanju od oko 15 cm pod uglom od 45 stepeni. Gde god je moguce busiti u maltersku spojnicu-fugu. Tecnost se naliva u rupe nakon isisavanje prasine iz njih pomocu usisivaca, tecnost se naliva u rupe sve dok ga zid upija. Kad se postupak zavrsi rupe treba ispuniti cementnim malterom sa dodatkom koji sprecava kapilarnost cementnog maltera u rupi. Posle nalivanja cementnog maltera sa odgovarajucim dodatkom u rupe malter koji je odstranjen treba obnoviti.

Hidroizolacija suterena od vlage impegracijom

Ovaj postupak sluzi za prekid kapilarne vlage u zidovima od opeke,betona… Zasniva se na hemiskim procesima koji nastaju posle unosenja u zid tecnog gela koja u zidu izazivaju kisele procese . Prvi postupak je obiti malter sa zida do odgovarajuce visine. Tecni gel se u zidove unosi nakon busenja rupa (f-22mm) rasporedu na odstojanju od oko 15 cm pod uglom od 90 stepeni. Gde god je moguce busiti u maltersku spojnicu-fugu.

Tecni gel se naliva u rupe nakon isisavanje prasine iz njih pomocu usisivaca, tecni gel se naliva u rupe samo jednom. Kad se postupak zavrsi rupe treba ispuniti cementnim malterom sa dodatkom koji sprecava kapilarnost cementnog maltera. Posle nalivanja cementnog maltera sa odgovarajucim dodatkom . Malter koji je odstranjen treba obnoviti.

Hidroizolacija suterena od vlage testerisanjem

Ovom metodom izrade hidroizolacije se vrsi rucnim I motornim testerama.Testerisanje se vrsi u deonici od 1-1.5 metar na rastojanju od 3 metra izmedju jedne I druge deonice.
a)U spojnicu gde je izvrseno testerisanje uvlace se izolacione trake ima (ih vise vrsta).Nakon uvlacenja izolacione trake u spojnicu se ubrizgava cementni malter pod pritiskom.
b) Utiskivanje rebrastih nerdjajucih limova u spojnicu.Limovi se utiskuju u spojnicu udarcima cekica ili pomocu pneumatskih cekica.Limovi presecaju vlagu od jednog do drugog zida.

Hidroizolacija suterena od vlage izbijanjem slojeva opeke. Prilikom pristupanja ovom metodom izbija se 5-6 redova opeke 0.80-1.20 metara na medjusobnom razmaku najmanje 3 metra.Na dnu otvora izradi se cementna kosuljica i sacekati da se osusi ,zatim postaviti na kosuljicu hidroizolacionu traku duzu za po 10 cm od zida da bi mogla da se spoji izolacija iz susednog polja.Kad se uradi hidroizolacija zida ponovo se ozida zid novim opekama I obavezno podbije klinastim opekama zalivenim cementnim malterom. Izolacione trake spojene u celinu imaju preklop od 10 cm.